Avrupa (EU) Mavi Kart

AB (EU) Mavi Kart nedir?


AB Mavi Kart Programı, Avrupa'yı Avrupa Birliği dışındaki yüksek eğitimli kişilere daha çekici bir yer kılmak için tasarlanmıştır. Birleşik Krallık, Danimarka ve İrlanda dışındaki AB üye devleti AB Mavi Kart Programına katılmaktadır.
Yüksek derecede vasıflı kişiler, geçmişte Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Avustralya gibi ülkeleri seçmiştir. Avrupa inisiyatifinin, Avrupa'nın dünyanın en sevilen göç hedefi olmasına yardım edecek bir dizi belirgin niteliği vardır:

Vatandaşlarla eşit çalışma ve maaş koşulları

Bir dizi sosyoekonomik haklar

Aile birleşimi için elverişli koşullar

Kalıcı ikamet perspektifi

Dernek kurma özgürlüğü


Mavi Kart alabilmek için şartlar nelerdir?


Başvuran kişi üniversite mezunu olmalıdır. Eğer mezun olunan üniversite Almanya’da değil ise Alman yüksek öğrenim standartlarına denk bir üniversiteden mezun olmak gerekmektedir.

Başvuranların Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almış olmaları veya varsa daha önceden imzalamış oldukları kontratlarını ispat etmeleri gerekmektedir.

Kontrattaki maaş, yıllık minimum maaş seviyesinin üstünde olmalıdır.


Ne kadar süre geçerli?


AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz.

Almanca bilmem gerekiyor mu?

AB Mavi Kart almak için Almanca bilmek gerekmiyor. Almanyada Mavi Kart sahiplerine normal şartlarda kalıcı oturum izni 33 ay sonunda verilirken eğer B1 seviyesinde Almanca öğrendiyseniz bu süre 21 aya düşüyor.


Maaşım minimum ne kadar olmalı?


İşverenin, kart sahibine o ülkenin ortalama brüt maaşının en az 1.5 katini ödemesi gerekiyor. Bu seviye her yıl değişmekte olup Federal İstihdam Daire’sinin de onayı gerekiyor. Burada bakılan şey ise çalışma şartlarının Almanlarınkiyle aynı standartta olup olmadığı.


Peki hangi meslek grupları mavi kart alabilmektedir?


Bu meslek grupları ise şunlar: Bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar (dişçiler hariç) ve bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki akademik personelleri.


Mavi Kart Alabilmek için ne yapmam gerekli?


Eğer yüksek öğrenim mezunu iseniz ve iş sözleşmesinde anlaşmış olduğunuz yıllık bürüt maaş miktarı mavi kart alabilmeniz için gerekli olan minumum bürüt maaş miktarı ve üzerindeyse Almanya'ya gittikten sonra mavi kart için başvuruda bulunabilirsiniz.


İş teklifi aldıktan sonrasında süreç nasıl işliyor?


Gelmeden önce konsolosluğa başvurarak geçici Ulusal Vize alıyorsunuz. Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya’ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire’sine giderek Mavi Kartı’nızı almanız gerekiyor.

Bonus: Almanya’da minimum yıllık izin 24 iş günü ve çoğu şirket yıllık 30 iş günü izin sunuyor.


Ne zamandan itibaren iş değiştirebilirim?


İlk iki yıl içerisindeki iş değişikliklerinde göçmenlik bürosunun onayı gerekmektedir. Onay için şartlar başvuru şartlarıyla aynıdır. Maaşın minimum maaş seviyesinden yüksek olduğu ispatlanmalıdır.