Almanya'da Hastabakıcı Olarak Çalışmak

Almanya'da Hastabakıcı Olarak Çalışmak


“Nüfusun giderek yaşlandığı Almanya’da işgücü açığı olan sektörler arasında hasta ve yaşlı bakımı alanı ilk sırada geliyor. Bu açığı kapatmak için Almanya üçüncü dünya ülkelerinden hasta ve yaşlı bakımı alanında çalışacak kadın ve erkek sağlık elemanları talep etmektedir.


Fakat pekçok sağlık personeli çalışanı için geçerli olduğu gibi Almanya'da çalışabilmek için hasta bakıcılığı yapacak olan bireylerinde sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. 

Bunun için ilk olarak Türkiye’den alınacak hasta ve yaşlı bakım elemanlarının en az iki yıl iş tecrübesi, sağlık meslek lisesi diploması ya da üniversite mezunu olma ve B1 seviyesinde almanca dil bilme şartı aranmaktadır.

Almanya'da çalışmak isteyen bir hasta bakıcının yerine getirmesi gereken ilk prosedür diploma denklik işlemleridir.


Yaşlı ve hasta bakıcılarının ne tür görevleri var?


Yaşlı bakıcıları; iyileştirici, terapi edici ve tıbbi bakımla ilgili görevleri üstleniyorlar: Hastaların yemek yemesine ve vücut bakımına yardım ediyor, ilaçlarını veriyor, tansiyonlarını ölçüyor ya da sargılarını değiştiriyorlar. Buna bir de boş zaman etkinliklerine eşlik etmek geliyor.

Sağlık ve hasta bakıcıları hastanelerde veya bakım evlerinde çalışıyorlar. Hastaların sağlık durumunu kontrol ediyor, doktorlara muayene veya ameliyatlar sırasında asistanlık ediyor ve ameliyat hazırlıklarını yapıyorlar. Ayrıca hastalık seyrini kayda geçiyorlar.


Almanya’da bakıcılar ne kadar kazanıyorlar?


Almanya’daki yasalara göre ve Almanya’daki koşullara uygun iş sözleşmesi yapıldığı takdirde, başlangıçta ücret 2 bin ile 2 bin 500 Euro arasında değişmekte daha sonra maaş katlanmakta 3 bin Euro’ya kadar çıkmaktadır ve Mesailerle birlikte maaş daha da yükselir. 

Ayrıca lisans mezunları daha çok kazanmaktadır.

Ayrıca hasta bakıcılığı mesleki eğitimini aldıktan sonra bir hasta bakıcılığı mesleki eğitim öğrencisi; ayda 1.040 ila 1.200 euro arasında para alıyorlar. Diplomalı sağlık ve hasta bakıcılarının başlangıç maaşı 2.500 euro civarında. İş tecrübesine göre de maaş durumu artmaktadır.



Bakım sektöründeki çalışma koşulları nasıl?


Bakıcıların zaman konusunda esnek olmaları gerekiyor, çünkü vardiya hizmeti yapılması ve hafta sonunda çalışılması normal. Ayrıca duyarlı olmaları, strese tahammül edebilmeleri ve bedensel açıdan dayanıklı olmaları gerekir.


Almanya Hasta Bakıcılığı Vize Başvurusu


Almanya hasta bakıcı vize başvurusu için öncelikle Almanya'da çalışacağınız kişi veya kurumdan iş sözleşmenizin olması gerekmektedir. Almanya hasta bakıcı vize başvurusuna eşinizle birlikte vize başvurusu yapabilirsiniz.


Almanya iş sözleşmesi için öncelikle iş sözleşmesi gönderen firma olması gerekmektedir. İş sözleşmesinizde, sözleşmenizin başlangıç ve geçerlilik süresinin olması gerekmektedir. İş sözleşmesinizdeki yapacağınız görevinizin tam olarak adlandırılması ve görev tanımınızın tam olarak yazılması gerekmektedir. Sözleşmede çalışma saatlerinizle ilgili yükümlülüğünüzün de detaylı olarak yazılması gerekmektedir.


Hasta bakıcınının genel vazifeleri ve yükümlülükleri, hasta bakıcının aylık ne kadar ücret alacağına dair detaylar, hasta bakıcının kalacağı süre boyunca başına gelebilecek kaza veya hastalık durumlarına karşı sigorta yapacağına dair taahhütname, ev sahibine ait kalacağı eve ait ikametgah belgesi, Almanca bilginizi kanıtlayıcı A1 seviyesinde dil bilginizi kanıtlayıcı sertifika, Yapacağınız göreve ait mesleki bilginizi kanıtlayacak diploma, sertifika, karne, iş bonservisleriniz varsa eklemeniz gerekmektedir. Mesleki durumunuzu ve sizi anlatan detaylı özgeçmiş ve kendinizi detaylı olarak anlatacağınız iyi niyet mektubu ile vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.


Almanya hasta bakıcı vize başvurusu için Almanca en az A1 dil  sertifikanız olması gerekmektedir. Ayrıca kalacağınız süre boyunca Almanca dil eğitimi alacağınız kursa katılacağınıza dair işveren tarafından size en az ayda 50 Avro ödeme yapacağına dair taahhüt belgesi sunması gerekmektedir.

Almanya'da hasta bakıcı başvurusu yapmak için Au Pair vize başvurusu ile Almanya'da oturum vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. Almanya'da hasta bakıcı olarak çalışmak için Almanya Büyükelçiliği veya Almanya Konsolosluklarından şahsen başvuru ile ulusal vize başvuru türüne başvuru yapmanız gerekmektedir. Hasta bakıcı vizesi Almanya'da 90 gün ve üstü ikamet etmek isteyenler için alınması gereken vize türüdür. Almanya hasta bakıcı vizesi için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekmektedir;

Evde hasta bakıcı olarak çalışacaksanız ev sahibi tarafından imzalanmış sözleşme sözleşmede şu maddelerin tam olarak detaylandırılması gerekmektedir.

Sözleşmenizin başlangıç ve geçerlilik süresi

Sözleşmede görevinizin tam olarak adlandırılması

Sözleşmede çalışma saatlerinizle ilgili yükümlüğünüzünde detaylı olarak yazılması gerekmektedir.

Ev sahibi ve hasta bakıcınının genel vazifeleri ve yükümlülükleri

Hasta bakıcının aylık ne kadar ücret alacağına dair detaylar

Hasta bakıcının kalacağı süre boyunca başına gelebilecek kaza veya hastalık durumlarına karşı Sigorta yapacağına dair taahhütname

Ev sahibine ait kalacağı eve ait ikametgah belgesi

Almanca bilginizi kanıtlayıcı A1 seviyesinde dil bilginizi kanıtlayıcı sertifika

Yapacağınız göreve ait mesleki bilginizi kanıtlayacak diploma, sertifika, karne, iş bonservisleriniz varsa eklemeniz gerekmektedir.

Almanya'da yapacağınız işe ait ve kendinizi anlatan iyi niyet mektubu tercihen Almanca olarak yazmanızı tavsiye ederiz.

Mesleki durumunuzu ve sizi anlatan detaylı özgeçmiş

Almanya hasta bakıcı vizesi için gerekli olan evraklarla ilgili bazı ana evraklar yukarıdaki gibi olup Au pair vize başvurusu yaparken kişiye özel farklı evraklar da talep edilebilir.


Peki Bakıcılık eğitimi almak mümkün mü?


Meslek eğitimi üç yıl sürüyor. Yarım günlük eğitim de mümkün; ancak bu durumda eğitim daha uzun sürüyor. Eğitim sırasında kuram ve uygulama birleştiriliyor: Bakıcı adayları bir meslek okulunda 2.100 saat ders görüyorlar. Bunun yanında 2.500 saat bir hastane veya bakım evinde çalışarak görevlerini reel koşullarda öğreniyorlar. Meslek eğitiminin sonunda bir resmi sınavı geçmeleri gerekiyor. Yaşlı bakıcılığı, sağlık bakıcılığı, hasta bakıcılığı ile çocuk sağlık bakıcılığı ve çocuk hasta bakıcılığı meslek eğitimleri 2020’den itibaren birleştirilecek: İlk iki yılda tüm öğrenciler aynı şeyleri öğrenirken, üçüncü yılda bir dalda uzmanlaşacaklar.


Bakıcıların Çalışma Koşulları:


Bakıcıların zaman konusunda esnek olmaları gerekiyor, çünkü vardiya hizmeti yapılması ve hafta sonunda çalışılması normal. Ayrıca duyarlı olmaları, strese tahammül edebilmeleri ve bedensel açıdan dayanıklı olmaları gerekir.